Analitikáról röviden


Analitikáról röviden
A modern biztonsági kamerarendszerek már nem csupán a felvételek rögzítésére szolgálnak. A fejlett analitikai funkciók beépítésével ezek a rendszerek hatékony eszközökké válnak a proaktív megfigyeléshez, a kritikus események azonosításához és a gyors reagáláshoz. A Provision-ISR az izraeli fejlesztésű kamerarendszerei igazán hatékony védelmet és elemzési lehetőséget biztosítanak átfogó és remekül szinergizáló analitikai funkcióiknak köszönhetően.

Az objektumfelismerés az a kritikus fontosságú képesség, amely az analitika szinte mindegyik funkciójához szükséges. Lehetővé teszi a rendszer számára, hogy azonosítsa és rögzítsen különböző objektumokat, például táskákat vagy járműveket. Az optimális működéshez elengedhetetlen a kamerák pozíciójának és helyének megfontolt kiválasztása, a Provision-ISR kamerák remek számokkal teszi rugalmassá a lehetőséginket. A megfelelően elhelyezett kamerák (lencsétől függően) embert akár 40, míg autót akár 50 méter távolságból is képesek felismerni. A látószög is fontos; kerékpárok és motorok esetében az oldalnézet (menetirányhoz képest 90°) az optimális, autók esetében viszont már 30°-os beesési szögnél is hatékony az azonosítás.

A rendszer mesterséges intelligencia segítségével azonosítja az objektumot. Az MI egy tekintélyes képadatbázist használ, melyben különböző objektumok (tárgyak, járművek, emberek) képei szerepelnek több szögből fotózva. A mesterséges intelligencia ezekkel a képekkel veti össze a kamera által látottakat, analizálja azok mozgását, méretét, arányaikat és megannyi más paramétert. Az autókat márka és szín szerint vizsgálja. A Provision-ISR analitika odafigyel a részletekre; a kerékpárokat, motorokat el tudja különíteni az autóktól, ezzel egy részletesebb szűrési lehetőséget biztosítva. Az embereknél pedig megannyi paraméter alapján szortíroz, mint például a nem, a hajszín, vagy a ruha színe, fajtája.

A mozgásérzékelés nagyban hozzájárul a biztonsági megoldások hatékonyságához. Ez lehetővé teszi a kamerák számára, hogy automatikusan felismerjék és rögzítsék a mozgást az adott területen, azzal a hozzáadott értékkel, hogy az MI kiszűri az olyan mozgásokat, melyek nem adnak okot riasztásra, vagy esemény rögzítésére. Ilyenek lehetnek a kósza állatok, az eső, vagy a szél által mozgatott lombok. A rögzített események naplózását a mozgás sebességétől és jellegétől függően különböző kategóriákba sorolja be, melyekkel az elemzés még részletesebben és célirányosabban végezhető.

A vonalátlépés technológia az egyik leggyakrabban alkalmazott analitikai funkció. Ez különösen hasznos lehet korlátozott területeken, mint például repülőtereknél vagy katonai létesítményeknél, ahol az illetéktelen behatolás jelentős kockázatot jelent személyi vagy vagyonbiztonsági szempontból. Ez a funkció az alapja a hatékony objektum számlálásnak is.


A steril zóna funkció segítségével a felhasználók kijelölhetnek olyan területeket, ahol a mozgásérzékelés történjen. Ez hasznos lehet saját területek védelmében, vagy olyan területeken, amik például forgalom elől elzártak, de mégis automatizáltan szeretnénk ellenőrizni az esetlegesen behajtó járműveket.

A Provision-ISR kamerák vonalátlépés és steril zóna funkciói számos előnnyel járnak: a megfigyelt területet akár több, egyedileg állítható érzékenységű zónára oszthatjuk. Egy eszköz egyszerre több zónát is tud figyelni, mindet akár más-más érzékenységgel. Ennek eredményeképpen szemmel tarthatunk mindent, mégsem terheljük túl a biztonsági rendszerünket, vagy a felhasználót téves riasztásokkal. Az objektumfelismerés lehetővé teszi azt is, hogy az adott steril zónát csak járművek elől zárja el, míg a gyalogosokra nem riaszt, vagy éppen fordítva.

Az objektum számlálás a pandémia alatt vált kiemelkedő funkcióvá. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyomon kövessék és számolják az adott területen áthaladó vagy megjelenő objektumokat. Ez az objektumfelismerést és a vonalátlépést ötvözi. A figyelt terület kapacitása megadható riasztási paraméterként, az analitika folyamatosan nyomon követi, éppen hányan tartózkodnak a megfigyelt területen. Alkalmazható szórakozóhelyeken, parkolóházakban, termináloknál, vagy bármilyen területen, ahol nagy forgalomra lehet számítani.


Az arc- és rendszámfelismerés további előrelépést jelent a biztonsági kamerarendszerek számára. A Provision-ISR második generációs IP kamerái remek teljesítménnyel büszkélkedhetnek. Egy Eye Sight (V2) kamera csupán 60 milliszekundum alatt képes akár 10 arcot is detektálni, míg a Smart-Face kamerák akár 30 arcot is fel tudnak ismerni ennyi idő alatt. A legújabb termékvonal, a lakossági és kereskedelmi felhasználásra egyaránt alkalmas Intercom az arcfelismerést már nem csak eseményrögzítésre, de belépési jogosultság megadására is képes használja.

Hasonlóan kiváló teljesítményt nyújtanak a rendszámfelismerésre fejlesztett kamerák, másodperenként két rendszámtábla leolvasását tudják elvégezni 70km/h sebességnél.


A lődörgés funkció arra szolgál, hogy figyelmeztessen, ha egy személy vagy jármű gyanúsan sokszor jelenik meg egy kis területen rövid időn belül. Ez segítheti a gyors és hatékony reakciót a potenciális fenyegető személyekre vagy járművekre.


A heatmap, más néven hőtérkép funkció egy másik hasznos eszköz a biztonsági kamerarendszerekben. A hőtérkép egy megfigyelt terület különböző részeinek forgalmát követi nyomon és készít egy meteorológiai térképhez hasonlatos vizuális overlay-t, ahol a kamerakép ritkábban bejárt részei kék tónust kapnak, míg a forgalmi forrópontok vörös színben látszanak. Ez statisztikákhoz rendkívül hasznos, de segíthet feltérképezni olyan kritikus pontokat, ahova több figyelmet kell szentelni, esetleg el kell helyezni egy határvonalat vagy steril zónát. A hőtérképnek köszönhetően a lődörgés funkció is felerősödik, és az analitika a szokásostól eltérő mozgásokat eseményként rögzítheti.

Az OSSIA VMS szoftver az összes analitika funkciót felöleli, segít részletes statisztikák létrehozásában, események elemzésében és visszakeresésében. A teljes testreszabhatóságnak köszönhetően a felhasználó bárhol, bármikor riasztást kaphat gyanús eseményekről, egy terület túlterheltségéről. Az analitika a kamerarendszer mellett a Provision-ISR számos integrációs lehetőségének köszönhetően riasztókkal, beléptetőkkel, tűzrendszerekkel együtt még több védelmi vonalat alkothat, hogy maximalizálhassuk létesítményünk és a benne tartózkodók biztonságát.

Ezek az analitikai funkciók összességében nagyban hozzájárulnak a biztonságtechnikai rendszerek hatékonyságához és funkcionalitásához, valamint a felvételek későbbi analizálásához. A ProvisionISR által kínált analitikai megoldások a legújabb technológiát alkalmazzák, melyek egymásra épülve egymást erősítik, hogy biztosítsák a felhasználók számára a maximális biztonságot és védelmet a legkülönbözőbb környezetekben és szituációkban.

A PROVISION-ISR termékeit megtalálod a MASCO kínálatában.
Tagek: videotechnika

SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Camland szigetüzemű áramforrás a napelemes megfigyelőrendszerekhez
Olvasta már?
Camland szigetüzemű áramforrás a napelemes megfigyelőrendszerekhez