Milliókat spórolhatnak a vállalatok ezzel a magyar fejlesztéssel


Milliókat spórolhatnak a vállalatok ezzel a magyar fejlesztéssel
Fekete Attila, a fiREG fejlesztési vezetője mutatta be az autopro.hu-nak a cég legújabb fejlesztését, amivel akár több millió forintot is spórolhatnak a vállalatok, ráadásul a környezetet is kevésbé terhelné a tűzvédelem digitalizációjának újabb eleme.

- A fiREG platformja új korszakot hozott a tűzvédelmi naplózásba. Egy tavalyi beszélgetésünk során szó volt róla, hogy egyre nyitottabbak a vállalatok a fiREG szolgáltatása iránt. Jelenleg mennyien használják a fiREG digitális megoldását? Milyen iparágakban a legnépszerűbb a digitális tűzvédelem?

- Magyarországon több mint 40 ezer címen vezetik már elektronikusan, papírmentesen a tűzvédelmi nyilvántartásokat a fiREG rendszerében – ezek lehetnek kis üzletek, de egész nagy gyárak, sok telephellyel rendelkező vállalatok is. Emellett fontos kiemelni, hogy 300-nál is több eszközkarbantartással foglalkozó tűzvédelmi vállalkozás használja a mindennapokban a szolgáltatásunkat. Ez becslések szerint az ilyen vállalkozások harmadát, negyedét jelenti országos szinten, közel négyezer ember dolgozik már a fiREG-gel.

Ami az iparágakat illeti, kiemelkednek a gyártással foglalkozó vállalatok az ügyfeleink között, valamint a gyártást kiszolgáló logisztikai központok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a szolgáltatásunk iránt. Az autóipari beszállítók és gyártók fontos partnereink, több hazai autógyárban jelen vagyunk, a Magyar Suzuki Zrt.-nél közvetlenül, míg az ismert német autógyárakban szolgáltatóin keresztül kerültünk be. Az ismert beszállítók közül a Robert Bosch-t mindenképpen kiemelném, ahol egy év pilot időszak után a cég összes hazai létesítményébe bekerültünk.

Muzsnay Lajos interjúja a Bosch fiREG bevezetése kapcsán, a fiREG képzés elvégzését követően:


Emellett a gyógyszeriparban is jelentős ügyfeleink vannak még, valamint az állami intézmények nagy részében is megtalálhatók vagyunk a minisztériumoktól kezdve a kórházakon át az oktatási épületekben. Utóbbiak közül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a SOTE-n, a Debreceni Egyetemen és immár a győri Széchenyi István Egyetemen is használják a fiREG megoldását sok más, ismert intézményen kívül.

- Milyen újítást hozott a rendszerbe az e-matrica megjelenése? Hogyan, mire használják az ügyfelek az e-matricákat?

- A jelenleg hatályos szabályozások szerint a tűzoltóberendezéseket el kell látni egy kb. 10*10-es, ún. karbantartói matricával. Ezen manuális módon (lyukasztással) jelölik meg az eszköz érvényességét. A fiREG újításának köszönhetően a fiREG QR-kód leolvasásával a matrica digitális változata jelenik meg a leolvasó személy telefonjának képernyőjén, amit e-matricának nevezünk.


Tűzvédelmi ellenőrzés során elég volna ezeket a QR-kódokat leolvasni, mert minden olyan információ megjelenik a képernyőn, ami a papíralapú matricán is megtalálható. Azaz nem egy füzettel vagy mappával kell végeznie a feladatát az ellenőrnek, hanem a okostelefonnal.

Az e-matrica segítségével a tűzvédelmi vállalkozások akár több millió forintot spórolhatnának meg évente - a matricák beszerzési ára 130 forint körül mozog darabonként az éves felülvizsgálatok alkalmával. A nagyobb gyárakban több ezer berendezést kell ilyen matricával ellátni, egyes esetekben évente akár többször is. Jelenleg a jogszabályok még nem teszik lehetővé a fizikai matrica elhagyását, egyelőre nem hagyatkozhatunk kizárólag a digitális megoldásra. Számításaink szerint csak azok a vállalatok, akik már most használják a fiREG rendszerét, összesen több százmillió forintot takaríthatnának meg évente. A pénz mellett a környezetvédelem is fontos aspektus, több százezer matrica legyártására nem lenne szükség.

- Felmerülhet bármilyen kiberbiztonsági kihívás a rendszer használatakor? Ha igen, milyen megoldásokkal reagál erre a fiREG?

- Cégünk két éve rendelkezik az adatbiztonságra, adatkezelésre vonatkozó ISO27001-es tanúsítvánnyal, amit folyamatosan felülvizsgáltatunk, megújítunk. Az elmúlt fél évben több olyan cég is kapcsolatba lépett velünk, akinek működése nemzetbiztonsági besorolás alá tartozik – az ilyen vállalatok megkövetelik tőlünk az úgynevezett betörés tesztet, amikor etikus hekkerek próbálják feltörni a rendszerünket. Ezeket a teszteket sikerrel teljesítettük, ennek köszönhetően olyan vállalatok, intézmények is fiREG felhasználók, amelyek az ISO-knál is szigorúbb szempontrendszerrel bírnak a kiberbiztonság terén.


Rendelkezünk szakmai felelősségbiztosítással, ami anyagi fedezet nyújtana arra az esetre, ha valakit bármilyen adatvesztéssel vagy elérhetetlenséggel járó ügyben anyagi kár érne – ezt természetesen módon várják el partnereink, de erre soha nem volt még szükség a gyakorlatban. Kiemelhető még, hogy webfejlesztési vezetőként nekem is több mint húszéves tapasztalatom van és a csapatban is kellően nagy szaktudású munkatársak dolgoznak, így a kiberbiztonsággal bőven van tapasztaltunk és naprakészek vagyunk e téren.

Felhőalapú rendszerről van szó. Ha eredményes támadás érne minket, akkor órákon belül át tudunk állni egy másik éles rendszerre – a gyakorlatban erre sem volt példa, de teszteltük már, és felkészültünk az ilyen esetekre. A folyamatosan emelkedő megbízói elvárásoknak mindig megfelelve egyre magasabbra helyezzük a biztonsági követelményeinket.

- Egy korábbi interjúnkban említette, hogy a munkavédelem irányába is nyitna a fiREG. Milyen fejlesztéseket terveznek ezen a téren?

- A létrák és a defibrillátorok már vezethetők elektronikusan a fiREG-ben. A következő lépés az elsősegély felszerelések – köznapi néven mentőládák – nyilvántartása lesz, ez már 2024-ben elindulhat. A feladat a mi szempontunkból ugyanaz, az ilyen eszközök ellenőrzése nagyon hasonlóan zajlik a tűzvédelmi berendezésekéhez.

- Az elektromos autók terjedésével szembesülni kell az akkumulátortüzek nehezebb olthatóságával. Hogyan tudja segíteni az ilyen tüzek megelőzését vagy megfékezését a fiREG a parkolóházakban, garázsokban?

- Egyre több olyan berendezést fejlesztenek gyártók, amiknek célja az akkumulátortüzek megfékezése vagy legalább kordában tartása. Ezeket az eszközöket ugyanúgy felül kell vizsgálni és karban kell tartani, mint egy hagyományos tűzoltókészüléket. Ehhez mi meg tudjuk adni ugyanazt a rendszert, amit az egyéb tűzvédelmi eszközök terén már megtettünk. Célunk, hogy olyanok legyünk a tűzvédelmi szakmában, mint más területen a Word vagy Excel – iparági sztenderd. Ez egyre inkább működik a magyar piacon, mert ahol a tűzvédelmi eszközök nyilvántartását szakszerűen, minden korábbinál hatékonyabban szeretnék megvalósítani, ott ezt fiREG-gel teszik. Jellemző az is, hogy egy már korábbi munkahelyén fiREG-gel dolgozó szakember az új munkahelyére is hírét viszi a papírmentes megoldásnak és ezt követően rövidesen ott is áttérnek az elektronikus naplózásra.

A fiREG.hu Kft. csapata kezdetben a két alapítóból állt, mára egy stabil 7 fős, minden téren folyamatosan növekvő és fejlődő vállalkozás. Képzéseiket Vecsésen tartják, melynek részleteiről és időpontjairól további információk ide kattintva érhetők el.
Tagek: tűzvédelem

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Enicom tűz- és vagyonvédelmi kommunikátor
Olvasta már?
Enicom tűz- és vagyonvédelmi kommunikátor