Techson IS716 beltéri egység, ahol a kényelem és a biztonság kezdődik


Techson IS716 beltéri egység, ahol a kényelem és a biztonság kezdődik
A nemrég megjelent Techson DB102 kaputelefon vadiúj kiegészítője a TCT IS716 beltéri egység, amit akár önállóan is használhatunk! Segítségével ellenőrizhetjük az ajtónk előtt álló személyt, beszélhetünk vele, és kinyithatjuk számára az ajtót. Milyen extra funkciói vannak még? Olvass tovább és kiderül!

A Techson megalkotta a saját kaputelefon-rendszerét, ami több eszközből áll: kültéri kaputelefonból és beltéri egységből, amelyek akár többlakásos épületek rendszeréhez is alkalmasak. Ez már nem csak egy szokványos ajtócsengő beltéri egységgel, hanem sokkal inkább egy kommunikációs eszköz, amely integráns része a helyi megfigyelőrendszernek, és akár alapvető biztonsági feladatok ellátására is képes.

Az alábbi cikkben a TCT IS716 beltéri egységé lesz a főszerep, ami nem csak egy falra szerelhető, kis méretű képernyő — ennél sokkal többet tud!

A Techson IS716 kaputelefon beltéri egység


A 13x18 centiméteres készülék tetszetős, zongoralakk-fekete felületén helyet kapott egy 7 colos TFT érintőkijelző, valamint az alján egy elegáns ezüst színű sáv, rajta a kényelmesen elérhető nyomógombbal. A gomb melletti apró lyuk mögött a mikrofon rejtőzik. Minden egyéb a hátoldalára került, így a hangszóró nyílásai, a multifunkciós kábelkorbács foglalata, az Ethernet csatlakozó, valamint a reset gomb is. Egyedül az SD-kártya foglalata érhető el a készülék alján, üzem közben is. A többihez le kell emelni a falra szerelt konzolról, ami egyébként igen egyszerű feladat. A tartókonzol megtalálható a dobozban, ahogy a felszerelést segítő sablon is. A későbbiekben falba süllyeszthető szerelődoboz (BKTIS1J) is elérhető lesz a beltéri egységhez.

A tápellátása történhet 12 VDC táppal, de akár PoE tápfeladó vagy switch is képes működtetni. 2,4 GHz-es Wi-Fi és Ethernet csatlakozó áll rendelkezésre a hálózathoz.

Összecsengő megoldás: használd önállóan vagy Techson appban!

Az IS716 felszerelésénél csak az installálása egyszerűbb. Nem kell hozzá PC, minden paramétert a saját felületén kell megadni. A kezdeti jelszó után a hálózati beállítások jönnek. Ez az az eszköz, amit végre nyugodtan DHCP-n, azaz automatikus IP-beállításon lehet hagyni, mert sosem kell, és nem is lehet távolról beállítani. Elég csatlakoztatni a helyi hálózatra — akár vezetékkel, akár vezeték nélkül — és a routertől kapott IP-címmel készen áll a munkára. A leírtaktól csak különleges beállítási igény esetén kell eltérni.

A hálózat utáni legfontosabb teendő a külső kaputelefonnal való összekötés. Feltéve, hogy azonos hálózatban vannak, a hozzáadás majdnem teljesen automatikus. Valójában egy varázsló teszi fel a legfontosabb kérdéseket, így el sem lehet rontani!


Innentől kezdve a kaputelefon becsenget a beltéri egységre, az opcionális mobilalkalmazás mellett.

Több eszköz esetén a “Beállítások/Konfiguráció” menüpontban lehet a beltéri egység típusát átállítani “Beltéri egységről” “Mellékállomállomásra”. Ugyanitt beállítható a szobaszám is, ami alapesetben “101”. Ettől eltérni csak akkor kell, ha nem a DB102-es-es, hanem a többlakásos DS302-höz szeretnénk kapcsolni a beltéri eszközt.

TIPP: A legegyszerűbb, ha a gyári beállításokat meghagyjuk, így biztosan össze tud majd kapcsolódni a két eszköz.

Kétféle nézet és kétirányú hangkapcsolat

A beállításokat követően a becsengetés — azaz a kaputelefon alapvető funkciója — már jól működik, viszont a TCT IS716 ennél többre is képes! Az “Élőkép” menüben kétféle nézet áll rendelkezésre: az egyes nézetben egy, míg a négyes nézetben négy kamera képét tudja egyszerre megjeleníteni.


Az “Élőkép” menüpontban, a “Kamerák hozzáadásánál” akár 16 kamerát is felvehetünk a rendszerbe — a későbbiekben ezekből állítható össze a négyes nézet. A négyes nézetet meg is jegyzi a készülék, így a kedvenc kameráinkat egyetlen koppintással megjeleníthetjük, ha szükséges. Az élőképeken aztán felvételt indíthatunk, vagy képeket menthetünk. Illetve kinyitható a kapu is, ha az adott kamera éppen maga a kaputelefon.

Ha olyan készülék van az élőnézetben, amelyiknek mikrofonja vagy hangszórója is van, akkor azokat intercom üzemmódban, azaz kétirányú audiót nyújtó funkcióra is használhatjuk. Röviden: meghallgathatjuk a kamera által közvetített hangot, és mi magunk is kiszólhatunk a kamerán keresztül.

TIPP: Érdemes egy SD-kártyát betenni a beltéri alján lévő foglalatba, mert több célra is használni tudja a rendszer. Egyrészt bármikor készíthetünk pillanatképet vagy videófelvételt a kamerákról, a kaputelefont is beleértve. Másrészt a készülék firmware-frissítéskor is az SD-kártyán keresi a szoftvert. A rögzített képek és videók, valamint a becsengetések listája az “Üzenetek” menüben találhatók meg a későbbiekben.


Biztonság egy gombnyomásra — további funkciók

A TCT IS716 extra funkciókat is tartogat: a hátuljába illeszthető kábelkorbácsban nem véletlenül van annyi vezeték! A tápon kívül egy 12 Voltos tápkimenet és 8 önálló relébemenet teszi egy egyszerű riasztóközponttá a beltéri egységet. Nyolc nyitásérzékelőt, de akár táppal ellátott mozgásérzékelőket, füst- vagy gázérzékelőt csatlakoztathatunk így a rendszerhez.

A zónabeállítások háromféle riasztáskapcsolatot képesek kezelni. A folyamatos, azaz 24 órás verzió csupán rögzíti a beérkező riasztásokat, de nem küld értesítéseket. Az azonnali, instant riasztás minden eseményre azonnal jelez. A késleltetett típus viszont csak akkor szól, ha a rendszer élesítve van, és letelt az élesítési idő. Mindehez négy séma tartozik, ahol az egyes zónák riasztási módját beállíthatjuk. “Egyéni, Alvó, Távolléti és Otthoni” üzemmódok szabályozzák a riasztásokat. Például beállítható, hogy a füstérzékelő minden esetben éles legyen, míg a 30 másodperces késleltetésű bejárati ajtó kinyitása csak éjszaka, alvás közben érvényesüljön.

Maga a riasztás a füstérzékelőkhöz hasonló, csak a helyszínre korlátozott hangot ad, így nem hasonlítható össze egy rendőrségre bekötött, profi riasztórendszerrel. De nem is ez a cél! Ez egy olyan központi egység, amely az ajtónyitástól a füstérzékelőn át, az éjszakára nyitva felejtett ablakokig az élettér kényelmét és biztonságát szolgálja.


Ha többet szeretnél megtudni a Techson TCT DB102-es kültéri kaputelefonjáról, kattints az előző cikkünkre!

A kényelem és a biztonság a TCT IS716 beltéri egységnél kezdődik!

Ha felkeltettük érdeklődésed, kérdésed merült fel, vagy további információra van szükséged, vedd fel a kapcsolatot Kereskedelmi Képviselőddel vagy Műszaki Csoportunkkal az alábbi elérhetőségen: muszaki@powerbizt.hu
Tagek: kaputelefon

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Uniview IPC2314LE-ADF28KM-WP és IPC3624LE-ADF28K-WP
Olvasta már?
Uniview IPC2314LE-ADF28KM-WP és IPC3624LE-ADF28K-WP "bagoly" kamerák