Az ötödik generáció


Az ötödik generáció
A címben említett generáció az éjszakai kép feldolgozására vonatkozik. Jelenleg itt tart a technika, egyre több cég kamerája képes színes képet produkálni éjszakai környezetben, mégpedig fehér fényű megvilágítás nélkül. Az aktualitást az adja, hogy ezt az extrém képjavító technikát (Wise-ISP) az Uniview már a belépő szintű kameráiban is alkalmazza: a sorozat neve OwlView.

Várható volt, hogy előbb-utóbb elérjük a fizikai korlátokat a fényérzékenység terén, így lépni kellett és más ezközöket is bevetni. Miről is van szó? 20-30 évvel ezelőtt még az 1 lux érzékenység is jónak számított, manapság a század, illetve ezred luxos érzékenység az általános. Ezt alapvetően az egyre jobb eszközöknek köszönhetjük. De milyen generációk voltak eddig az éjszakai képalkotásban?


                                                Középkategóriás Samsung Galaxy A53 telefonnal készült kép


                                                     Az Uniview új, 5. generációs kamerájával készült kép

Az első generációba az infravörös fényt használó kamerák tartoznak: a képfelvevő az infravörös tartományban is érzékel, így éjszaka (látható fény hiányában) ilyen fénnyel megvilágított területről tud fekete-fehér (pontosabban szürkeárnyalatos) képet adni. A második generációs eszközök 20-40 százalékkal érzékenyebb (Back Side Illuminated - BSI) képfelvevővel rendelkeznek, így kevesebb látható fénnyel is beérik, tehát az este előrehaladtával később kell átváltaniuk infravörös megvilágításra. Az Uniview ezen eszközei a StarLight kategóriába tartoznak. A harmadik generációs kamerákba (ilyen az Uniview LightHunter sorozata) már nagyobb felületű képérzékelő, nagyobb rekesznyílás, jobb fényáteresztő képességű lencsék és előlap kerültek, valamint számos algoritmust (pl. TDNR, MDSE, low-blur, stb.) alkalmaznak. A negyedik generációs eszközökbe fehér fényű megvilágítás kerül (ilyenek az Uniview ColorHunter kamerái), melyek barátságos fénye bevilágítja a környezetet 20-30 méterre, amin belül így színes képet kapunk.


                                                   Középkategóriás Samsung Galaxy A53 telefonnal készült kép


                                                    Az Uniview új, 5. generációs kamerájával készült kép

Elérkeztünk az ötödik generációig. Mikkel szembesülünk? Az optikai részen már nem igazán tudunk javítani, a rekesznyílás teljesen nyitott, a képfelvevő chip sem lesz sokkal jobb. A problémák azonban továbbra is jelen vannak: csekély fénymennyiség, színtorzítás, megnövekedett zajszint, mozgás elmosódás, vakító helyi megvilágítás, árnyékos kép. A megoldás a kép javításában rejlik. Az Uniview OwlView eszközeiben alkalmazott Wise-ISP technikák: a fényerősség intelligens javítása, gammakönyvtár, az elmosódás további csökkentése, árnyék korrekció, a helyes színek visszaállítása, kép simítása, dinamikus zajcsökkentés, munkapont optimalizálás. A negyedik generációs éjjellátó technológiájú IP kamerákkal összehasonlítva a Wise-ISP technológia kevesebb zajjal és elkenődéssel (smear), világosabb képekkel és élénkebb színekkel rendelkezik rendkívül alacsony megvilágítás mellett, és a fehér LED bekapcsolása nélkül. Praktikusan olyan képet kapunk, mintha késő délután lenne, noha a szemünkkel csak egy sötét éjszakai képet látunk. Teljes sötétségben (barlangban, elsötétített szobában stb., ahol semmilyen környezeti fény nincs) a kamera persze nem tud képet adni, így ilyenkor a saját meleg fehér fényű megvilágítását kell használni.


                                                Középkategóriás Samsung Galaxy A53 telefonnal készült kép


                                                     Az Uniview új, 5. generációs kamerájával készült kép

Az Uniview a Wise-ISP megalkotásakor nagyméretű adatmodelljét (big data) alkalmazta, mely nem csupán technológiai áttörés, hanem forradalom az AIoT területén: a hardveres korlátokat a szoftveres fejlesztések révén feszegeti. A fejlesztés során több milliárd képet dolgoztak fel mesterséges intelligencia segítségével. Az Uniview kutatás-fejlesztés intézetében, a másodpercenként 100 kvadrillió műveletre képes GPU-teljesítményközpontja végezte a kulcsfontosságú képmetrikák modellezését (leképezés és iteráció). Zajmodelleket alakítottak ki gyenge fényviszonyok esetén, és célzott képzést végeztek olyan kihívást jelentő esetekre, mint például a WDR, jelentősen javítva a képminőséget. Ez a technológia, amely az Uniview nagyméretű modelljén alapul, újra definiálja a képi képességeket, különös tekintettel az éjszakai képteljesítményre. Az Uniview ezt az iparágban vezető Wise-ISP-t használja az OwlView sorozatú kameráiban. Jó hír, hogy ezek a kamerák belépő szintű termékek, így a vékonyabb pénztárcával rendelkező honfitársaink is élvezhetik ezt a kiváló technikát.

A gyakorlatban ezek az eszközök a legtöbbet az emberi környezetben nyújtják, tehát olyan helyeken, ahol egy minimális háttérfény biztosított. Meglepően világos képet kapunk, élénk színek mellett minimális zaj/szemcsézettség/elmosódás mellett. Közvilágítás hiányában, erdőben, ahol a fák az eget nagy mértékben eltakarják, a kép nem lesz ilyen megnyerő. Igaz, ebben a környezetben a korábbi generációs kamerák segédfény nélkül(!) sokkal gyengébb képet produkálnak.

Éjszaka az Uniview OwlView kamerái nagyon jól látnak, akárcsak a baglyok (innen a névválasztás). Ezeket a 4MP-es kamerákat keresd: IPC2314LE-ADF28(40)KM-WP, IPC3514-ADF28(40)K-WP, IPC3624LE-ADF28(40)K-WP. Hamarosan érkeznek a 2MP-es illetve 8MP-es modellek is.

Regisztrálj a weboldalunkon és férj hozzá hatalmas kínálatunkhoz! Számtalan termék azonnal raktárkészletről is elérhető! Az Uniview új OwLView kamerái hamarosan elérhetők lesznek raktárkészletről.

Regisztráció

Biztonságtechnikával kapcsolatban keresd kollégáinkat:
Lovász Gábor: (30) 352 9409
Bánki György: (30) 901 6918
Klasz Olga Alexandra: (30) 134 6148
Arnóth Péter: (30)134 6140
biztonsagtechnika@compmarket.hu

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Elindult a Techson hivatalos weboldala
Olvasta már?
Elindult a Techson hivatalos weboldala