Inim Prime – Automatizálás a gyakorlatban


Inim Prime – Automatizálás a gyakorlatban
Hosszas bevezető szöveg helyett egyszerűen, csak érthető alkalmazási és gyakorlati példákkal szeretnénk bemutatni a Prime kiváló automatizálási funkcióit. Kifejezetten olyan megvalósult kivitelezések alapján, melyeket a működő rendszerekben már használnak.

Világítás vezérlés és dimmelés – melyről már egy korábbi cikkben írtunk – egyszerűen megvalósítható egy bővítőmodullal; redőnyvezérlés mobil alkalmazás és külső fizikai gomb segítségével; mágneskapcsolók és konnektorok vezérlése; illetve fűtés-hűtés körök vezérléséről BUS-os hőmérséklet érzékelővel automatizálva; automatikus visszaélesedés garázskapu záródása vagy mozgásérzékelés nélküli időintervallum esetén.

Prime cikkszámok:

IMB-PRIME60S és IMB-PRIME60L
Alaplapi zónaszám: 10 db /60 db-ig bővíthető (duplázva max.120 db) • Terület: 10 db • Kezelőegység: 30 db

IMB-PRIME120L
Alaplapi zónaszám: 10 db /120 db-ig bővíthető (duplázva max.240 db) • Terület: 20 db • Kezelőegység: 30 db

IMB-PRIME240L
Alaplapi zónaszám: 10 db /240 db-ig bővíthető (duplázva max.480 db) • Terület:30 db • Kezelőegység: 30 db

IMB-PRIME500L
Alaplapi zónaszám: 10 db /500 db-ig bővíthető (duplázva max.1000 db) • Terület: 30 db • Kezelőegység: 30 db

A legkisebb Prime központtal is megvalósíthatók a fent felsorolt funkciók. Gyakorlati használatban a kezelés egyszerű és egyértelmű a felhasználók számára. A kiegészítő modulok alkalmazása esetén is gazdaságosan kivitelezhető a rendszer egy kis- vagy közepes épület/lakás esetén is. Mindemellett az üzemeltetési költségek csökkenése is várható.

Lámpa vezérlése és dimmelés
Ahogy azt egy korábbi cikkünkben részletesen taglaltuk, az alap bővítőmodul IMB-FLEX5S/U 2 db csatlakozó pontja a T4 és T5 0-10V dimmelhető kimentként is beállítható. A fény szabályozáshoz szükséges egy dimmer vezérlésű tápegység és egy hozzá alkalmazható dimmelhető világítótest. Az alábbi bekötési minta segítségével applikációról, kezelőegységről és üzemmódhoz rendelve is szabályozhatjuk a világítást.

A programozásról és beállításról IDE kattintva olvashat bővebben:


A fényerőszabályzás időzítve vagy eseményekhez kötve is megvalósítható. A lakásokban elhelyezett világítótesteken kívül, az ipari és mezőgazdasági szektorban is jó alkalmazható. Például üvegházban történő növénytermesztés.


Redőnyvezérlés
Amennyiben motorizált redőnyt szeretnénk vezérelni, akkor a kifejezetten vezérlési célra fejlesztett mini modult alkalmazhatunk (IMB-FLEX2R/2T). A modul 11 féle előre beállított program alapján képes működni. Felhasználási lehetőségei: általános vezérlések, redőnyvezérlés, illetve lámpavezérlés. Rendelkezik 2 db relé kimenettel, illetve 2 db bemenettel. A különböző üzemmódok egyedileg használják és adnak funkciókat a csatlakozóknak.

A legkényelmesebb a redőnyvezérlésnél a ’SMART’ üzemmód használata:


Ebben az üzemmódban a modul az alábbi módon működik:

  • A 'T1' ('T2') csatlakozóhoz csatlakoztatott gomb rövid lenyomása (vagyis a gomb 1 másodpercen belüli lenyomása és felengedése) a redőnyt lefelé (felfelé) mozgatja a teljes működési idejének ¼-éig.
  • A 'T1' ('T2') csatlakozóhoz csatlakoztatott gomb hosszú lenyomása (vagyis a gomb legalább 1 másodpercig tartó nyomva tartása) a redőnyt lefelé (felfelé) mozgatja a futásidő végéig, függetlenül a kezdő pozíciótól. Természetesen a redőnymotor végállása megállítja a redőnyt.
  • A „T1” vagy „T2” csatlakozóhoz csatlakoztatott gombok valamelyikének megnyomása, a redőny felfelé vagy lefelé haladása közben, megállítja a redőnyt.

    A telefonos applikációról valamint a kezelőegységről 5 különböző állásba helyezhetjük a redőnyt.


    Nagyon fontos, hogy bár a modul az I-BUS-on helyezkedik el, a BUS vonal hibája estén az utolsó beállított üzemmóddal működik offline módban is!

    Konnektorok és mágneskapcsolók vezérlése (a nem 24H fogyasztók lekapcsolása)
    A FLEX5/R szintén I-BUS-ra csatlakozó modul, mellyel 5 db 230Vac@16A relén keresztül adhatunk ki vezérléseket. 5 DIN széles DIN sínes modul kapcsolótáblába szerelhető, valamint minden reléhez LED visszajelző tartozik a modulon, így követhető a relék állapota. (Egyenáramú terhelések kapcsolására is alkalmas.) A kapcsolótábla tervezésekor érdemes gondolni erre a modulra is, mágneskapcsoló elhelyezésével, hogy a nem 24 órás körök lekapcsolhatók legyenek.
    A rendszer vagy egyes területek élesítésekor a kimenetek kapcsolásával el tudjuk venni a betápot a mágneskapcsolón keresztül.
    Ezt egy egyszerű összerendeléssel végrehajthatjuk. Az események menüpont alatt ki lehet választani azt az eseményt, mely hatására a relék állapotot váltanak.


    Szoftveres beállítás:



    A fenti beállítással a Terület 1 élesítésekor az alsó szint konnektorai lekapcsolnak.

    Fűtés-hűtés körök automatikus vezérlése hőszondák alkalmazásával
    Az IMB-SENSETH100H egy I-BUS-os keystone (RJ45 bepattintható foglalat) modulos eszköz, mely sorolható kapcsoló mellé felszerelhető, így a helyiség hőmérséklete mérhetővé válik. Egy rendszerben maximum 15 darab szonda használható, mely egy átlagosnál nagyobb épületben is elegendő lehet. A téli vagy nyári üzemnek megfelelően szenzoronként 4 kimenet indítható. Amennyiben helyiségenként 2 padlóhűtés/fűtés kört és 2 fal vagy mennyezet hűtés/fűtés kört használunk, a 4 kimenettel a vízkörök keringtető szivattyúit indíthatjuk. A kimenetek a központon vagy bővítőmodulon hozhatók létre, és csatolhatók a termosztáthoz.
    A BS200-as rádiós bővítő modul alkalmazásával, vezeték nélküli termosztátokat is használhatunk. (Maximum 10 db vezeték nélküli termosztát tanítható egy bővítőmodulra!!!)


    Szoftveres beállítás:


    Automatikus terület visszaélesedés (garázskapu záródása vagy mozgás nélküli időintervallum esetén)
    A közösségi terekben (például: teremgarázs, vagy pénztár), hasznos funkció az automatikus visszaélesedés a beállító idő eltelte után. Ezt a Programozható esemény-en keresztül egy egyszerű makró segítségével be lehet állítani. A lényeg, hogy folyamatosan futtatunk egy időzítőt (pl.: 60 mp) amely a beállított idő letelte után bekapcsolja a partíciónkat. Amennyiben egy érzékelő a területen jelzést generál, akkor az időzítő újra indul. Ehhez a zóna valós idő esemény használjuk, ahol a terület állapotától függetlenül monitorozhatjuk az egyes érzékelőink állapotát. Mindezek mellett amennyiben nincs mozgás az automatikus visszaélesedéssel együtt a garázskapu vezérlése is megtörténik.


    Zóna hurokellenállás mérés a kezelőegységen keresztül („beépített multiméter”)
    A Telepítők nagy hasznára válik az egyik innovatív funkció, mely a hibakeresésben és eszközellenőrzésben nyújt igazán nagy segítséget. A Zónaállapot almenüpont zóna hurkonként jelzi az éppen aktuálisan mért hurokellenállást, illetve mutatja a zóna állapotát.

    Telepítői menü/Felhasználói funkciók/Esemény, állapot/Zónaállapot


    Ennek a funkciónak a segítségével nem szükséges a multimétert használni, hiba esetén gyorsan kiderül, hogy rossz a zónalezárás, nem megfelelő a kötés, mellé nyomtunk a zónabeállításnak, vagy szakadt a vezeték, rossz az eszköz. Gyorsan és egyszerűen megállapítható a hiba!
    Üzletünkben megtekinthető az alábbi bemutató fal, és ingyenes személyre szabott oktatások keretén belül elsajátítható a rendszer installálása.


    Elérhetőségek:

    Miletics Zsolt
    m.zsolt@riarex.hu
    (20) 983 0791

    Szöllősy Attila
    szollosy.a@riarex.hu
    (20) 401 4078

    Hirdetés
    hírdetés
    SecuriFocus

    A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
    www.securifocus.com

    SecuriForum

    A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
    www.securiforum.com

    Elérhetőség

    SecuriFocus Kft.
    1118 Budapest
    Nagyszeben u. 24/A
    Tel: (30) 942-2789
    Email: info@securifocus.com
    Axis Q1809-LE bullet kamera
    Olvasta már?
    Axis Q1809-LE bullet kamera